BEOGRADSKI SINDIKAT

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA MUZIKU!
Post Reply
Тињак
Vip
Vip
Posts: 373
Joined: 08 Feb 2016, 23:14
Reputation: 0
Location: Бор, Србија
Age:: 19

BEOGRADSKI SINDIKAT

#1

Post by Тињак » 24 May 2016, 11:26

Predistorijat

Red Zmaja- su krajem devedesetih osnovala 3 repera (Djoka,Vladica i Boka) od kojih je samo jedan pravi i zivi na Kipru.
TUMZ – grupa je nastala 1998. i brojala je četiri člana. Za sobom je ostavila nekoliko pesama i zajedničkih nastupa.
MC Flex – solo mc nastao 10.1.1977. Covek koji je krstio Beogradski sindikat i bio prvi dugogodisnji predsednik istog.


1999.
21. marta nekoliko dana pred početak bombardovanja Beograda zvanično je nastao Beogradski Sindikat, bend koji je u narednim godinama definitivno izmenio muzičku scenu Srbije. Na zajedničkom koncertu tri mlade hip hop grupe u KST-u (gore pomenuti: Red Zmaja, Tumz i MC Flex) dogodila se velika fuzija i stvoren je Sindikat, osmočlana gerilska rap formacija.

Te godine usledilo je još nekoliko nastupa, mahom u istom prostoru, KST-u. Sindikat tada još uvek nije imao svoje pesme već su njihovi nastupi više bili koncepcija, svaka od grupa članica izvodila je svoje pesme. Krajem 1999. –te Sindikatu se priključio i deveti član Shef Sale A.K. To se dogodilo na koncertu u Domu Omladine krajem novembra te godine. Grupa je u to vreme počela intenzivno da osmišljava svoje nastupe. Pravljeni su miksevi matrica, prve zajedničke pesme… ali je i tada jedna od ključnih stvari bila spontanost i nepredvidivost na nastupu od čega se i dan danas ne odustaje. Sindikat je u početku pravio više hip hop žurke nego prave koncerte a sa njima su u to vreme nastupale i neke od danas takođe poznatih imena srpskog hip hopa (Bad Copy, Juice,…)

2000.
Od početka 2000. – te grupa je počela da planira i polako sprema svoj prvi album. Takođe, nastavili su se mnogobrojni nastupi tako da do kraja te godine nije bilo maltene ni jednog kluba u Beogradu gde Sindikat nije nastupio.Leto je obelezio nastup na prvom Exit festivalu (pre njegove profesionalizacije). U decembru je snimljena prva pesma u studiju – Divljina.

2001.
Početkom februara Sindikat nastavlja sa radom u studiju i snima pesmu – BS, BS. Ubrzo nakon toga usledili su pregovori sa izdavačkom kućom Automatik, a kasnije i potpisivanje ugovora za prvi album Sindikata. Dotle je sledilo nekoliko nastupa, da bi u maju grupa otputovala na muzičko pozorišni festival Passages u Nansiju (Francuska). Po povratku iz Nansija, Sindikat je imao svoj najveći nastup do tada, na trgu Republike u sklopu promotivnog koncerta za soundtrack filma Munje. Dva dana nakon toga u bašti SKC-a nastupili su kao podrška bendu Kanda, Kodža i Nebojša, na njihovom oproštajnom koncertu.U junu te godine snimljen je spot za pesmu Divljina, u režiji Đorđa Jovanovića. Od avgusta grupa je nastavila rad u studiju a 29. novembra album je bio gotov.

2002.
Najveći događaj početkom 2002. bila je promocija i objavljivanje prvog albuma Sindikata – Bsssst…Tišinčina. Usledilo je nekoliko nastupa u Beogradu (koncert u KST-u) i Novom Sadu u sklopu promocije albuma. Na leto bend je održao koncert u klubu Pećina na Tašu. U septembru 2002, Sindikat objavljuje svoje prvo nezavisno izdanje, singl Govedina, koja je za kratko vreme digla ogromnu prašinu za sobom. Sredinom novembra održan je najveći koncert Sindikata do sada, u velikoj dvorani SKC-a, a ubrzo nakon toga nekoliko koncerata širom Srbije.

2003.
Novu godinu Sindikat je proslavio nastupom u Sava centru, a početak godine definitivno je obeležilo drugo nezavisno BS izdanje- prvi album Ajs Nigrutina / Nigrutinski rečeno.

Post Reply

Return to “Rap / Hip-Hop / R'n'B / Reggae / Funk”