Kuperov (Cooper) test

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA LIFESTYLE!
Pročitajte PRAVILA ZA KNJIŽEVNOST!
Locked
Тињак
Vip
Vip
Posts: 373
Joined: 08 Feb 2016, 23:14
Reputation: 0
Location: Бор, Србија
Age:: 19

Kuperov (Cooper) test

#1

Post by Тињак » 21 Jun 2016, 22:16

Kuperov test se trči 12 minuta i za to vreme meri se pretrčana daljina. Prema godištu, polu i daljini koja se postiže, rezultati Kuperovog testa mogu biti od veoma loš do veoma dobar. Daljine koje se postižu upadaju u srednjeprugaške dicipline ili nešto malo preko toga.
Spoiler: show
Image
Kuperov test je jednostavan način da proverite svoju kondiciju. Treninzi uvek imaju odgovarajući efekat, koji se ogleda u ubrzavanjem metabolizma. Ovaj efekat treninga je otkrio dr. Kenet Kuper (Kenneth Cooper) krajem 60-tih godina 20.veka. Trening i ubrzavanje metabolizma jačaju pluća i pobošljavaju disanje, srce postaje snažnije, krvni pritisak je niži i ukupni broj crvenih krvnih zrnaca je povećan. Količina krvi se povećava, a sve ovo čini da krv efikasnije prenosi kiseonik. Ovo znači da je povećan i VO2 max.

Šta je Kuperov test?

Kuper je predložio 12-minutni test (Kuperov test) koji daje odgovor u kakvoj ste formi i koje treninge treba da radite nadalje. Izvođenje ovog testa je jednostavno, te se koristi za procenjivanje fizičke spremnosti u vojskama i policijama širom sveta.

Kuperov test ne zahteva nikave složene uređaje, laboratoriju, a sve što je potrebno je štoperica, staza i patike. Zato ga možete i sami izvoditi, a gledajte da trčite po mekšoj podlozi.

Kako se izvodi Kuperov test?

Kuperov test se trči 12 minuta i meri se pretrčana daljina. Prema godištu, polu i daljini koja se postiže, rezultati Kuperovog testa mogu biti od “veoma loš” do “veoma dobar”. Daljine koje se postižu upadaju u srednjeprugaške dicipline ili nešto malo preko toga. Rejting veoma dobar podrazumeva pretrčanu dužinu od 3700m za iskusne atletičare muškarce i 3000m za žene. Za rekreativce oba pola i juniore ta dužina je nešto kraća.

Kuperov test: rekreativci i takmičari
Spoiler: show
Image
Kuperov test: iskusni atletičari
Spoiler: show
Image

Locked

Return to “Zdravlje i rekreacija”