Čišćenje pluća

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA LIFESTYLE!
Pročitajte PRAVILA ZA KNJIŽEVNOST!
Locked
Тињак
Vip
Vip
Posts: 373
Joined: 08 Feb 2016, 23:14
Reputation: 0
Location: Бор, Србија
Age:: 19

Čišćenje pluća

#1

Post by Тињак » 07 Jun 2016, 15:12

Disanje je vitalna funkcija o kojoj inače ni ne razmisljamo sve dok nam se ne pojavi problem. Nasa pluća konstantno rade. To je organ kroz koji kiseonik ulazi u nase telo. Pored kiseonika, pluća su na direktnom udaru necistoca koje se nalaze u vazduhu (prasina, smog, duvanski dim, plesni, stetni mikroorganizmi...). Sve te materije ugrozavaju rad pluća a posledica toga je smanjeni unos kiseonika, tesko disanje, a u ekstremnim slucajevima i gusenje. Dugotrajno udisanje nezdravog vazduha moze ostetiti pluća i prouzrokovati pojavu hronicnih bolesti disajnih organa, kao sto je astma ili hronicni bronhitis. Posto je danas sve manje onih koji imaju tu srecu da svakodnevno udisu zdrav vazduh, ostala vecina treba pronaci odgovarajucu alternativu.

Kako su pluća jedan od najvaznijih organa u organizmu, o njima treba voditi racuna i odrzavati ih u dobroj kondiciji. Čišćenje pluća je jedan od nacina da se to i postigne. Planinski i morski vazduh su dobro resenje, ali za putovanje nam je potrebna i dobra prilika, tako da to nije uvek lako izvodljivo. Medjutim, majka priroda nam kao i obicno nesebicno nudi vise mogucnosti, zato evo jos prirodnih nacina na koje mozemo procistiti i podmladiti pluća i citav respiratorni sistem.

1. Caj od djumbira
Caj od djumbira je odlicno sredstvo za čišćenje pluća od raznih toksicnih materija, pa se svakako preporucuje. Za pripremu caja sasvim je odgovarajuci suvi djumbir u prahu. Moze se upotrebljavati i svez, s tim da je tada pozeljno pojesti i komadic svezeg djumbira uz caj ili u okviru obroka.

2. Caj od koprive
Uglavnom je poznato da je kopriva efikasan prirodni lek za čišćenje krvi i dobar izvor gvozdja, ali je mozda manje poznato da caj od koprive cisti pluća. Zbog toga je dobar izbor za pusace kojima je upravo i potreban visestruki čistač organizma.

3. Caj od borovih iglica
Ispijanje ovog caja podstice izlucivanje sluzi nakupljene u plućima i sinusima, a koristan je i za inhalaciju. Dakle, pre ispijanja caja, dok je jos vreo, treba udisati paru koju emituje jer se tako pospesuje razbijanje sluzi u plućima koju treba izbaciti.

4. Inhalacija etericnim uljima
Inhalacija je jos jedan od nacina da se prociste pluća i disajni putevi uopste. U te svrhe na prvom mestu su etericna ulja eukaliptusa i čempresa. Primena je jednostavna. Nekoliko kapi ulja stavi se u vodu cim prokljuca i zatim udise dok izlazi para. Samo treba znati da ova metoda nikako nije dobra za asmaticare.

5. Vezbe disanja - Pranajama
Umece dubokog kontrolisanog disanja (Joga disanje - Pranajama) je odlican nacin da se prociste i takoreci podmlade pluća. Kontinuiranim i disciplinovanim vezbanjem se povecava kapacitet pluća i jaca plućno tkivo.
Oko 30 minuta vezbi dnevno moze bitno povecati kolicinu kiseonika koji putem pluća odlazi u krvotok.

6. Za čišćenje pluća u ishrani se preporucuju
Beli luk, crni luk, med, sok od brusnice, sveza sargarepa i slicne namirnice bogate antioksidansima. Na osnovu rezultata pojedinih naucnih ispitivanja, poseban akcenat stavljen je na pomorandze, jer izmedju ostalog preventivno deluju protiv raka pluća.

7. Sta treba izbegavati
Mleko, mlecni proizvodi i masna hrana povecavaju nastajanje sluzi u plućima i blokiraju disajne puteve, pa ih tokom terapije čišćenja pluća treba izbegavati. Ne treba preterivati ni sa slatkisima.

Neyo
Registered user
Registered user
Posts: 348
Joined: 14 Jan 2015, 22:30
Reputation: 0
Age:: 21

Re: Čišćenje pluća

#2

Post by Neyo » 07 Jun 2016, 16:05

da li ti radis sve ove vezbe disanja svaki dan ?
Kako te ne mrzi da spamujes ovoliko :D

Enchantress.
Vip
Vip
Posts: 2281
Joined: 09 Dec 2014, 20:24
Reputation: 0

Re: Čišćenje pluća

#3

Post by Enchantress. » 07 Jun 2016, 16:50

Čaj od koprive. <3

Mico
Registered user
Registered user
Posts: 949
Joined: 31 Mar 2016, 16:34
Reputation: 0
Location: Podgorica
Age:: 30
Contact:

Re: Čišćenje pluća

#4

Post by Mico » 09 Jun 2016, 23:03

Ma dobro se istrčiš na svijež vazduh i nema boljeg lijeka za pluća i organizam..
Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

Locked

Return to “Zdravlje i rekreacija”