The Beatles

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA MUZIKU!
Post Reply
Enchantress.
Vip
Vip
Posts: 2281
Joined: 09 Dec 2014, 20:24
Reputation: 0

The Beatles

#1

Post by Enchantress. » 22 May 2016, 20:08

The Beatles
Spoiler: show
Image
Bitlsi su bili engleski rok i pop bend iz Liverpula. Komercijalno su najuspešnija i kritički najpriznatija postava u istoriji popularne muzike, sa ukupno 1,1 milijardom prodatih ploča. U mnogim izborima, slove i za najuspešniju rok grupu svih vremena.

Postavu u kojoj su Bitlsi svirali sve vreme od kraja 1962. godine (kada je bend konačno oformljen), činili su:
  • John Lennon - ritam gitara, solo gitara, klavir, bas gitara
  • Paul McCartney - bas gitara, solo gitara, klavir, bubnjevi
  • George Harrison - solo gitara, bas gitara, ritam gitara, analogni sintisajzer
  • Ringo Starr - bubnjevi i svi perkusionistički instrumenti
Svi članovi benda su, zavisno od autorstva i aranžmana pesme, izvodili glavni vokal, odnosno prateće vokale. Takođe, shodno potrebama, česta su bila i gostovanja raznih drugih izvođača - od kojih su neka bila toliko značajna, da bi ti izvođači poneli naziv ''peti Bitls''.

Sa začecima u skiflu i rokenrolu pedesetih, grupa se kasnije ostvarila u mnogim žanrovima - od pop balada do psihodeličnog roka.

Mada su Lenon i Makartni bili glavni pisci pesama i kompozitori, Harison i Star su značajno doprineli sazrevanju grupe. Džordž Martin je bio producent gotovo svih ploča grupe, a veliki deo zasluga za uspeh pripada i menadžeru Brajanu Epštajnu, koji je preuzeo ''Bitlse'' kao svoje prve klijente, a inače tek jednu od mnogih sličnih mladih rok grupa, te napravio od njih senzaciju.
NASTANAK GRUPE (1957—1962)
Konačnom formiranju grupe pethodilo je mnogo faza, kojima su se Bitlsi menjali, počev od Lenonove amaterske grupe ''Kverimen'', iz 1957. godine, koja je od prvih instrumenata jedino imala bendžo. Član Kverimena, Ivan Von, upoznao je frontmena i pevača grupe, Džona Lenona s Polom Makartnijem, kome se svideo stilski pravac grupe (naročito afinitet prema stilu Elvisa Preslija), a na neki način, svojim skromnim znanjem na gitari, on je ucenio ostale članove da prime njega, kao i njegovog druga iz gimnazije - Džordža Harisona, takođe gitaristu. Par meseci kasnije, neuspešni nastupi Kverimena, naterali su Lenona da rasformira grupu i nastavi saradnju samo sa Makartnijem.

Nedugo potom, njima se ponovo pridružuju Harison, a i dvojica novajlija - bubnjar Pit Best i basista Sjuart Satklif. I pored neiskustva, ''Bitlsi'' 1961. godine borave nekoliko meseci u Hamburgu, u Zapadnoj Nemačkoj, gde najviše napreduju i niz, pokazaće se uspešnih, koncerata u lokalu ''Carski podrum'', prekida hapšenje Harisona zbog nedozvoljenog boravka van Engleske (u to vreme je bio maloletan) i rada bez dozvole, kao i hapšenje Makartnija i Besta zbog podmetanja požara u stanu. Grupa ubrzo nastavlja s nastupima u liverpulskom klubu ''Kafe Kavern'', bez Satklifa, koji je hteo da završi studije umetnosti, pa ga na mestu basiste zamenjuje Makartni. Ubrzo postaju najpopularniji muzičari u gradu. Satklif umire naredne godine, od izliva krvi u mozgu, verovatno izazvanog tučom, u kojoj je učestvovao i Lenon.

Vlasnik prodavnice proča, Brajan Epstajn, postaje krajem 1961. njihov menadžer. On šalje njihove demo snimke u ''Deka Rekords''. Tu ga odbijaju, pogrešno procenjujući da gitare izlaze iz mode, što postaje jedno od najvećih poslovnih promašaja u istoriji. Producent ''Emi Parlofona'', Džordž Martin, pristaje da objavi prvi singl grupe - ''Love Me Do'' - koji se pojavljuje u prodavnicama 5. oktobra 1962. godine. Dan uoči snimanja, Besta zamenjuje Ringo Star, jer po Martinovim rečima, prvi nije ispunio EMI-jeve kriterijume. Na prvom snimanju, iako je već bio pozvan Star, sa Bitlsima je radio studijski bubnjar Endi Vajt. Drugi singl: ''Please, Please Me'', izlazi 11. januara 1963. godine. Početkom 1963. godine, Bitlski ugovaraju snimanje prvog LP albuma, takođe nazvanog ''Please, Please Me''. Album je objavljen 22. marta, iste godine.
DISKOGRAFIJA
1963. Please Please Me
1963. With the Beatles
1964. A Hard Day's Night
1964. Beatles for Sale
1965. Help!
1965. Rubber Soul
1966. Revolver
1967. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1967. Magical Mystery Tour
1968. The Beatles
1969. Yellow Submarine
1969. Abbey Road
1970. Let It Be

Post Reply

Return to “Rock / Metal / Blues / Jazz / Soul / Country”