Generacija 5

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA MUZIKU!
Post Reply
Тињак
Vip
Vip
Posts: 373
Joined: 08 Feb 2016, 23:14
Reputation: 0
Location: Бор, Србија
Age:: 19

Generacija 5

#1

Post by Тињак » 22 May 2016, 18:25

Spoiler: show
Image
Generacija 5 je jugoslovenska i srpska rok grupa.


Istorija


1977–1982.


Grupa je osnovana u Beogradu sredinom 1977. godine. Prvu postavu su činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. godine grupa je svirala hard rok sa uticajem džez roka, a sa dolaskom novog pevača Gorana Miloševića, rođenog brata poznate pevačice Slađane Milošević, postepeno su se okrenuli komercijalnijem zvuku. Na jesen 1979. godine objavili su i treći singl sa kojeg se izdvaja njihov najveći hit - Ti samo budi dovoljno daleko. Prvo zapaženiji nastup imali su na festivalu u Opatiji 1979. godine, gde su nagrađeni za najbolje korišćenje folklornih motiva.

Prva ploča Generacija 5 izašla je 1980. godine, a druga Dubler, dve godine kasnije. Iz ovog perioda ostali su hitovi - Dolazim za pet minuta, (tekst napisao Bora Đorđević), Ti i ja, Dubler, itd. Njihova muzika je korišćena u filmu Zorana Čalića - Došlo dobra da se ljubav proba, iz 1980. godine. Grupa je prestala sa radom 1982. godine.

Tokom pauze muzički najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i sarađivao sa poznatim muzičarima poput Željka Bebeka i Slađane Miloševič. Komponovao je pesmu - Za milion godina u okviru YU rok emisije. Dobio je više muzičkih nagrada. Milošević je neko vreme bio u grupi Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski muzičar a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD.

Od 1992.


Deset godina kasnije, grupa je obnovila rad. Novu postavu su činili, pored Ilića i Jovanovića, basista Miloš Stojisavljević Cajger (koji je prethodno krajem 70ih jedno vreme menjao Petrovića), bubnjar Zoran Radovanović Baki i pevač i glumac Đorđe David Nikolić. Godine 1994. objavili su kompilacijski album na kojem se nalazila i nova pesma - Najjači ostaju, sa kojom su doživeli veliki uspeh. Ova kompilacija, zajedno sa albumom Unplugged & Live, vratila ih je u žižu interesovanja tadašnje srpske rok scene. Povratnički album - Svet je tvoj, izašao je 1997. godine, sa hitovima kao što su Ritam dodira, Šta ćemo sad nas dvoje, Povedi me u noć i Nosi je košava. Đorđe David je napustio grupu 2000. godine i posvetio se samostalnoj karijeri, a novi pevač postao je Dragan Panjak. Te godine objavili su kompilaciju balada - Pomoli se još jednom, a naslovna pesma bila je i jedina koju je Panjak snimio s grupom. Na poslednjem studijskom albumu - Energija iz 2006. godine, pevač je bio Dejan Najdanović Najda, prethodno član grupe Smak.

Diskografija
Spoiler: show
Studijski albumi:

Generacija 5
Dubler
Svet je tvoj
Energija

Kompilacijski albumi:
Generacija 5: Najjači ostaju
Pomoli se još jednom.. i druge balade

Koncertni albumi:

Unplugged & Live

Singlovi:

Novi život / Izgubljeni san
Svemu dođe kraj / Noćni mir
Umoran od svega / Ti samo budi dovoljno daleko
Spakuj se požuri / Samo laži

Solo albumi:

Balkan

Post Reply

Return to “Rock / Metal / Blues / Jazz / Soul / Country”