Van Gogh

Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Pročitajte PRAVILA ZA MUZIKU!
Post Reply
Тињак
Vip
Vip
Posts: 373
Joined: 08 Feb 2016, 23:14
Reputation: 0
Location: Бор, Србија
Age:: 19

Van Gogh

#1

Post by Тињак » 22 May 2016, 17:52

VAN GOGH

Spoiler: show
Image
Van Gogh je srpska rok grupa, koja je nastala 1986. godine, i najveću popularnost doživela u drugoj polovini 1990ih.
ISTORIJA


Grupu su osnovali gitarista Zvonimir Đukić - Đule, pevač Goran Milisavljević, klavijaturista Đorđe Petrović, basista Predrag Popović i bubnjar Srboljub Radivojević u januaru 1986. godine. U februaru 1986. godine su objavili promotivni singl sa pesmom ''Tragovi prošlosti''. Krajem iste godine izašao je prvi album benda ''Van Gogh''. Ubrzo nakon toga, grupa je privremeno prestala sa radom.

Zvonimir Đukić je obnovio grupu 1990. godine, te je iste godine izdat singl ''Gubiš me''. Tokom 1991. pojavio se album ''Svet je moj'', na kome, je pored uloge gitariste, Đukić preuzeo i ulogu pevača. Pored njega, od originalne postave je ostao samo Srboljub Radivojević, a na albumu su svirali i klavijaturista Vlada Barjaktarević, basista Aleksandar Barać, bubnjar Vladan Cvetković i veliki broj gostiju.

Na sledeća dva studijska albuma, ''Strast'' (1993) i ''Hodi'' (1996), grupa je svedena na trio Đukić - Barać - Radivojević. Međutim, nakon toga, Barać je napustio grupu. Koncerti kompakt-disk ''No Comment'' snimljen je na njihovim nastupima 23. i 24. januara 1997. godine u beogradskom SKC-u. Polovinom 1998. godine, objavili su mini kompakt-disk sa dve akustične verzije ''Polje snova''. 1999. godine je izašao album ''Opasan ples''. Novi basista grupe postao je Dušan Bogović, ali i njega je ubrzo zamenio Dragan Ivanović. Koncertni disk ''Happy New Ear'' snimljen je na nastupu u novobeogradskoj Hali sportova 24. decembra 1999. godine. Krajem 2002. godine izašao je album ''DrUnder''.

Nakon pauze od skoro četiri godine, sedmi studijski album grupe Van Gogh, nazvan ''Kolo'' pojavio se u prodaji 24. maja 2006. godine, ponovo sa novim basistom Dejanom Ilićem. Tekst za ''Kolo - ludo luda'' urađen je po motivima pesme Vuka Karadžića.

2007. godine su osvojili nagradu MTV Adria, za najboljeg regionalnog izvođača. U Proleće 2009. godine, izlazi album pod nazivom ''Lavirint'' koji je u periodu od jednog meseca prodat u više od 100.000 primeraka.
DISKOGRAFIJA
Spoiler: show
Albumi:
- Van Gogh
- Svet je moj
- Strast
- Tragovi prošlosti
- Hodi
- No Comment
- Opasan ples
- Happy New Ear
- DrUnder
- Kolo
- Srećno novo
- Lavirint
- Neumeren u svemu
Spoiler: show
Singlovi:
- Tragovi prošlosti / Samo san
- Tvoj smeh / Kako zove se
- Gubiš me / Tvojim imenom
- Zemlja čuda / Besnilo
- Qu'hier que demain
- Nešto vuče me dole

Post Reply

Return to “Rock / Metal / Blues / Jazz / Soul / Country”