[TUT] Photoshop - alatke, uvod!

Ovde se nalaze svi tutorijali vezani za igrice i Counter Strike.
Here you can find all the tutorials related to games and Counter Strike.
Forum rules
Pročitajte PRAVILA FORUMA!
Locked
User avatar
VRACH MADJIJA ॐ
Vip
Vip
Posts: 287
Joined: 02 Nov 2015, 20:51
Reputation: 0
Location: Nedodjija
Age:: 27

[TUT] Photoshop - alatke, uvod!

#1

Post by VRACH MADJIJA ॐ » 15 Apr 2016, 17:47

Image

"Name" - Ime fajla.
"Preset" - Unapred namestena podesavanja za papire, fotografije, itd.
"Size" - Ova opcija nije uvek moguca za selektovanje, jer je potkategorija opcije "Preset".
"Widht & Height" - Sirina i visina rada, koja moze biti prikazana u pikselima, incima, itd.
"Resolution" - Gustina piksela na ekranu. Vecina monitora ima optimalan graficki prikaz na 72 piksela po incu.
"Color Mode" - RGB & CMYK. ∙ RGB - Crvena, zelena i plava su aditivne boje, te se spajanjem svetlosti tih boja dobija bela boja, tj. svetlo. ∙ CMYK - Ove cetiri boje su odbojne, te se njihovim kombinovanjem putem stampe dobijaju sve tamnije nijanse boja.
"Background Contents" - Odabir cime zelite da bude popunjena pozadina radne povrsine. Od opcija ima "White", "Background Color" (donja boja od dva glavna kvadrata sa bojama) i "Transparent" (prazna pozadina).


Image
Alatke
Ovo je izgled palete sa alatkama u PS-u. Prvi odeljak su alatke za selekciju, pomeranje i odabir boja, drugi deo su alatke za rastersko menjanje aktivnog projekta, treci odeljak su manje-vise vektorski alati ukljucujuci i alatku za "Text". Cetvrti odeljak je deo za 3D, animaciju i kretanje po projektu ("Zoom i Hand Tool"). Dva kvadrata sa crnom i belom bojom predstavljaju "foreground" (prednju) i "background" (boju pozadine), no najcesca im je uloga memorisanje dve boje koje cete najcesce koristiti. Mali pravougaonik sa krugom, u njemu je ulazak u "Quick Mask Mode", i o tome nesto kasnije.


Image
Marquee Selection Tools
Ove alatke za selekciju koriste pravilne geometrijske oblike kao okvire za selekciju povrsine na aktivnom layer-u. Ako je vec selektovan neki deo radne povrsine, mozete dodati neki prostor vec postojecoj selekciji tako sto cete drzati "Shift" dugme i kursorom prevuci preko zeljenog dela. Od selekcije se oduzima na slican nacin, samo sto je precica za oduzimanje "Alt".

"Rectangular Marquee Tool" ocrtava okvir pravougaonog oblika, s tim sto se u paleti sa opcijama (red iznad radne povrsine) moze izvrsiti odabir nekih specijalnih proporcija ili velicina pravougaonika koji se koristi za selekciju.

• Za "Elliptical Marquee Tool" vazi sve isto samo sto se pod sirinom i visinom elipse u opcijama misli na pravougaonik u koji je elipsa ucrtana.

"Single Row Marquee Tool" i "Single Column Marquee Tool" su alatke koje vrse selekciju jednog reda ili kolone, sirine 1 piksela, a duzine jednake sirini radne povrsine za red, a visini za kolone. Njihova upotreba bas nije i toliko cesta jer se iscrtavanje tankih okvira moze dosta jednostavnije raditi, ali i njih smo objasnili. Deselekcija se vrsi ili pritiskom desnog klika na selekciju pa pritiskom na "Deselect" ili pritiskom precice na tastaturi "Ctrl+d".


Image
Lasso Tools
Laso alatke sluze za manje-vise slobodorucno selektovanje.

"Lasso Tool" je potpuno slobodorucna alatka za selektovanje.

"Polygonal Lasso Tool" vrsi selekciju tako sto spaja linije.

"Magnetic Lasso Tool" je u neku ruku slobodorucan, ali prati logicke granice objekata koje su mu u blizini.


Image
Crop and Slice Tools
"Slice Tool" se najcesce koristi u web dizajnu i kodiranju, a ono za sta sluzi je deljenje slike, tj. radne povrsine na vise manjih delova, sto je cesto potrebno u web kodiranju kod slika.

"Crop Tool" sa druge strane sluzi da izabrani deo radne povrsine postane cela radna povrsina, tj. dimenzije radne povrsine se smanjuju na dimenzije selekcije.


Image
Move Tool
Jedan od alata koji se najvise koristi. Ono za sta on sluzi je pomeranje selekcije u slucaju da je ima, a ako ne, onda pomeranje celog aktivnog layer-a. Njegovu precicu bi trebalo zapamtiti, "v" i pomeranjem strelica na tastaturi se pomera selekcija ili layer u zeljenom pravcu za po 1 piksel, a ako se drzi "Shift", onda za po 10 piksela.


Image
Quick Selection Tool/Magic Wand Tool
Kod pravljenja selekcija geometrijski nepravilnih oblika najcesce se koriste "Quick Selection Tool" i jos cesce "Magic Wand Tool". Ista je prica kao i kod selekcija bilo koje druge vrste, drzeci taster "Shift" i levim tasterom misa dodaje se izabrana selekcija vec postojecoj, a drzeci taster "Alt" i pritiskom levog tastera misa se oduzima selekcija.


Image
Eyedropper/Metric Tools
Osnovna i najvaznija alatka od onih u ovoj grupi je "Eyedropper Tool" koja vam boju sa radne povrsine na koju ste kliknuli kursorom kopira u "Foreground Color", tj. onaj gornji (prednji) kvadrat. U ovom skupu alatki takodje postoji i "Color Sampler Tool" koji vadi RGB podatke o bojama, odnosno vrednosti udela crvene, zelene i plave boje u odabranoj. "Ruler Tool" vam omogucava da mozete da vidite tacnu razmeru izmedju neke dve tacke na radnoj povrsini, dok "Note Tool" da postavljate beleske na radnu povrsinu, a "Count Tool" da izbrojite ili brojevima rasporedite odredjene objekte ili polja na radnoj povrsini.


Image
Healing Tools
"Spot Healing Brush Tool" ima tri rezima rada, koji se mogu podesiti odmah iznad radne povrsine, na sredini ekrana. To su "Proximity Match", "Create Texture" i "Content-Aware".

"Proximity Match" radi na principu najblizih slicnih sara pa na osnovu toga leci oblast na koju se kliknulo.

"Create Texture" pravi teksturnu saru na osnovu izabrane oblasti i njom istu ispunjava.

"Content-Aware" radi neke visoke matematicke proracune koji su nepoznati i nevazni nama u ovom trenutku, i na osnovu vece oblasti slicnih sara na podrucju cele radne povrsine popunjava opet selektovani prostor.

"Healing Brush Tool" leci jednu oblast na osnovu druge. Da bi se lakse shvatilo, zamislite da olovkom samo prelazite preko papira, a ona iscrtava nesto sa drugog papira, koji ste vi prethodno izabrali. Biranje tog papira, tj. mesta sa kojeg se leci, mora se prvo izabrati tako sto se drzi "Alt" i pritisne levim klikom misa na zeljeno mesto. Kada se to uradi, sledece mesto na koje budete kliknuli ce biti popunjeno istom povrsinom koju ste malopre izabrali, i ako drzite klik i pomerate kursor, nova oblast ce biti popunjavana slicnoj oblasti mesta sa koga lecite.

"Patch Tool" radi na principu "Healing Tool-a", s tim sto ovde ne funkcionise na osnovu cetkice, vec selektovanog prostora koji se odabira kao "Lasso Tool-om".

"Red-Eye Tool" sluzi za uklanjanje crvenih ociju na fotografijama. Nacin na koji to radi je tako sto vi u gornjem levom uglu podesite "Pupil Size", tj. velicinu zenice i "Darken Amount", odnosno koliko zelite da zatamnite zenicu.


Image
Brush Tool & Pencil Tool
"Brush Tool" u osnovi ima 4 parametra koja se podesavaju, "Size", "Hardness" (koje mozete podesiti u panelu koji se otvori kada kliknete desnim klikom na radnu povrsinu), "Opacity" i "Flow".
"Size" je najveca duzina ili precnik cetkice, "Hardness" stepen "ostrine ivica", "Opacity" vidljivost celog pokreta cetkicom, a "Flow" pojedinacnih tacaka.


"Brush Tool" je anti-alias-ovan i kada se koristi cini sliku zamucenijom, ali sa tecnijim, realnijim prelazima izmedju boja i oblika.

"Pencil Tool" nije anti-alias-ovan.


Image
Clone Stamp & Pattern Stamp Tool
"Clone Stamp Tool" radi na slican nacin kao "Healing Tool", no jedina stvar koju on ne radi je stapanje ocrtanog dela sa pozadinom.

"Pattern Stamp Tool" je cetkica koja iscrtava odredjenu saru, koja se moze izabrati gore.


Image
History Brush& Art History Brush Tool
U History panelu pored ikonice kante koja sluzi za brisanje slojeva ima takodje i ikonica koja sluzi za kreiranje novih snapshot-ova, koji su nista drugo do zapamcene slike u jednom trenutku rada na vasoj slici, gde se mozete vratiti ako nesto zabrljate. Ono sto je vazno napomenuti jos je da se snapshot-ovi ne cuvaju, te da budete pazljivi koji ostavljate selektovan. Razlika kod iscrtavanja je sto kod "History Brush Tool-a" birate odredjenu cetkicu, dok kod "Art History Brush Tool-a" imate par odredjenih umetnickih vrsta cetkica koje se biraju u gornjem desnom delu aktivnog projekta.


Image
Eraser Tool
"Eraser Tool" se pretvara zahvaljujuci opciji "erase to history" u "History Brush Tool", i 3 "mod-a", "Brush", "Pencil" i "Block".

"Background Eraser Tool" je koristan zbog opcije "Protect Foreground color", koja brise sve boje osim prednje boje, tj. one koja se trenutno nalazi u gornjem od dva glavna kvadrata sa bojama.

"Magic Eraser Tool" je kombinacija "Magic Wand-a" i brisanja gde u odnosu na postavljenu toleranciju i boje mesta koje je kliknuto brise celu povrsinu slicne ili iste boje u okruzenju.


Image
Gradient & Paint Bucket Tool
"Gradient Tool" je prelaz izmedju dve ili vise boja. Ima ih 5 vrsta: "Linear", "Radial", "Angle", "Reflected" i "Diamond".

"Paint Bucket Tool" popunjava prednjom (foreground) odredjenu oblast slicne boje. Korisna je opcija "sample all layers" koja razvrstava boje isto onako kako vi trenutno vidite, a ne po slojevima kako su uredjene.


Image
Blur/Sharpen/Smudge Tool
"Blur Tool" najlakse mozemo porediti sa magljenjem stakla, ali cesto se koristi i za imitaciju fokusa.

"Sharpen Tool" radi ono suprotno, tj. izostravanje slike.

"Smudge Tool" imitira razvlacenje, tj. "razmuljavanje" oblasti.


Image
Dodge/Burn/Sponge Tool
"Dodge Tool" dodaje belu boju i time posvetljava oznaceni (okreceni) deo slike.

"Burn Tool" dodaje crnu i zatamnjuje.

"Sponge Tool" utice na saturaciju i eventualno na vibrantnost slike.


Image
Pen Tool
"Pen Tool" radi sa tackama u prostoru, tj. anchor-ima. Druga polovina tog komplikovanog sistema su jedna ili dve linije koje mogu izlaziti iz anchor-a. Mi cemo ih zvati kraci. Korisne komande koje treba kombinovati sa klikom misa su "Alt", "Ctrl" i "Shift".


Image
Text Tool
Ovde imate opcije poput ispisivanja teksta po path-ovima, vertikalno ispisivanje, menjanje razmaka izmedju karaktera, visine, tj. sirine karaktera i sl.


Image
Path/Direct Selection Tool
"Path Selection Tool" imate i pri radu sa "Pen Tool-om" kada pritisnete i drzite komandu "Ctrl", i on omogucava rad sa pojedinim kracima, anchor-ima i duzima (anchor-linija-anchor). Dodavanje pojedinih kraka, anchor-a i duzi se moze vrsiti putem "Ctrl+klik".

"Direct Selection Tool" omogucava rad sa celim objektom. Pri radu sa "Path" ili "Direct Selection Tool-om" mozete brzo pristupiti onom drugom pritiskom i drzanjem komande "Ctrl", sve dok prvi put ne kliknete bilo gde, tada ce vas odabir alatke ostati zapamcen, te mozete pustiti "Ctrl" i nastaviti sa radom. U svakom trenutku mozete kopirati selektovani deo objekta tako sto cete drzati taster "Alt" i premestiti ga gde zelite.

Locked

Return to “Tutorijali / Tutorials”